Transportal.bg – Над 200 души празнуваха 75-годишнината на гражданската ни авиация

Организационен комитет в състав Съюза на ветераните от БГА (СВБГА), Асоциацията на българските авиокомпании (АБА),ГД ГВА,  ДП РВД и Летище София  отбеляза 75-та годишнина на българската гражданска авиация с тържество в Централния военен клуб, на което присъстваха над 200 души от цялата страна.

На церемонията присъстваха Светослав Станулов, председател на АБА;  Иван Петков –  почетен председател и Иван Вълчинов – председател на Съюза на ветераните от БГА; Членовете на УС на АБА,  Димитър Костадинов, директор на Летище Варна; Даниел Хофман, изпълнителен директор на Луфтханза Техник София; ръководители ни на авиокомпании, учебни центрове и ветерани от Гражданската авиация на България, ръководители на партньорски неправителствени организации.

Получените бяха поздравителни адреси от Президента и върховен главнокомандващ Румен Радев; Министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев;  Председателя на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев; командира на ВВС ген.-майор Димитър Петров; Председателят на УС на БАА бриг.генерал Пламен Богданов; генералния директор на ДП ВРД Георги Пеев;  Изп. директор на „СОФ Кънект“- Хесус Кабайеро.

Церемонията започна със словото на Иван Вълчинов, председател на СВБГА, който припомни събитията от далечната 1947 г –  повод за срещата.  Светослав Станулов, председател на АБА и управител на Института за въздушен транспорт благодари на ветераните от БГА, които са поставили здрави основи на гражданската авиация в България, и са обучили следващите поколения, осигурявайки приемственост и възможност за надграждане на успехите в БГА.

В словото си той подчерта, че Българската гражданска авиация преодоля няколко предизвикателства – първото – разделянето на БГА Балкан на няколко самостоятелни дружества със собствена стопанска сметка и взаимодействието им на пазарен принцип – нещо, което им помогна след 1990-та година при преминаването от планова към  пазарна икономика, както и усвояването на реактивната авиация; въвеждането на нормативните изисквания на Европейската агенция за безопасност и високите европейски и международни стандарти на  след това  приватизация на БГА „Балкан“; последва пълната замяна на авиопарка  2002-2007 г.; и в наши дни –  пандемията от COVID-19, довела до безпрецедентен спад в авиоиндустрията. „Можем да кажем с гордост за българската гражданска авиация, всички български авиокомпании преодоляха кризата с  COVID-19 и днес техните самолети са във въздуха. Те сумарно притежават 96 самолета, много повече от през 1989 г., изпълняват пътнически, карго, чартърни и специализирани превози на 3 континента. В България се намира най-голямата техническа база на Lufthansa Technik, а сумарният капацитет на всички технически бази в България надхвърля 3 пъти българския авиопарк, т. е. показва ясна експортна ориентация. В България е един от двата учебни центъра с пълнополетни симулатори в Източна Европа, през който преминават многобройни пилоти от Европа, Близкия изток и Африка. Другият е в Прага. Всичко това е постигнато и се постига благодарение на труда на хилядите професионалисти, заети в Българската гражданска авиация, на осигурената приемственост и на високоотговорността и себераздаващ се труд на всички в бранша“ .

С почетни знаци – медали  и грамоти „За личен принос в развитието на Българската гражданска авиация“ бяха наградени 140 заслужили авиационни специалисти, , ръководители  и ветерани.

Първата редовна въздушна линия София-Бургас е открита от Георги Димитров на 29 юни 1947 г. Тази дата е приета за рождена дата на  Българската гражданска авиация. Полетът е осъществен с Ju-52m3 на Дирекция „Въздушни съобщения“. По-късно по това направление излита с официални лица и втори самолет Ли-2, регистрация LZ-LIA.