Не се очаква поскъпване на самолетните билети

21.03.2011 , Econ.bg

Българските авиокомпании засега не предвиждат да увеличават цената на билетите заради скока на цената на горивата на международните пазари, увериха днес от Асоциацията на българските авиокомпании (АБА).

„България Ер“ например, е готова да изчака с увеличението на цените на билетите, докато не види, че основните й конкуренти са предприели тази стъпка, заяви за Econ.bg Янко Георгиев, изп. директор на държавния превозвач. Като цяло от компанията следят внимателно динамиката на цените, допълни Георгиев.

С 35% са нараснали оперативните разходи на авиопревозвачите след резкия скок на цените на горивата, съобщиха от АБА. Едно обаче е сигурно – ако цените запазят сегашното си ниво и не се повишат допълнително занапред, билетите няма да поскъпнат, уверяват от асоциацията.

От АБА направиха равносметка за събитията на авиационния пазар през 2010 г. Като цяло превозвачите са доволни от постигнатие резултати през отминалата година. Пазарът според председателя на АБА Светослав Станулов се възстановява от кризата. Той вярва, че през следващата година дори е възможно да се постигнат предкризисните резултати от 2008 година.

През 2010 година се наблюдава известно възстановяване на пазара след кризата. Нараснал е делът на нискотарифните превози. По редовни международни линии от и до летище София са били извозени 2,971 млн. пътници, като за 2009 г. те са били 2,8 млн., т.е. отчетен е ръст от 3,6%.