Падналият в Тюмен самолет регистриран в офшорка

04.04.2012 , в. 24 часа, стр.26

Неочаквана версия за катастрофата с руския самолет край Тюмен в понеделник, при която загинаха 31 души от общо 43-ма на борда, предложи Александър Криволапов – лидер на алтернативен авиационен синдикат.

Според него почти всички самолети на авиокомпания „ЮТеър“ били регистрирани в „авиоофшорки“ с цел техническото им обслужване да се прави не в Русия, а зад граница, където било много по-евтино и съответните процедури се извършвали доста небрежно. Разбилият се онзи ден ATR-72 бил регистриран на Бермудските острови. Това позволявало също в Русия съвсем формално да се попълва задължителният бордови дневник, при което командирите на екипажите често спестявали забелязани дефекти. Криволапов, който води дело за възстановяването си на работа в авиокомпанията след скандално уволнение преди 1 г., твърди, че ръководството на „ЮТеър“ често си е затваряло очите пред такива дефекти и пускало в полет неизправни машини.

Освен това според него за самолети чуждестранно производство нямало техническа документация на руски език и не на всички летища имало обучени техници за тях. Агенция „Росавиация“ обаче като контролиращ орган се примирявала с това положение, за да не допусне чужди авиопревозвачи на руския пазар. Вчера разследващите официално потвърдиха, че фаталният самолет единствен от всички останали е излетял в понеделник без наземна обработка срещу обледеняване. Това решил сам пилотът, което е негово право. Той вероятно се е предоверил на вградената система срещу обледеняване на този самолет.