Поне 100 българи чакат „Малев“ да им възстанови пари за билети

04.04.2012 , в. Сега | Илина РЕЖЕВА, стр. 3

Най-малко стотина българи са подали искания за изплащане на компенсация за купени билети от унгарската авиокомпания „Малев“, която обяви фалит на 3 февруари. „Поне 2000 души ще търсят обезщетение. Разбира се, това не е реалният брой на хората, те може да са с хиляди повече“, коментираха пред „Сега“ от Дружеството за защита на потребителите в Унгария във връзка с претенциите, които те са получили. От организацията изразиха опасения, че дори цялата собственост на „Малев“ най-вероятно няма да бъде достатъчна, за да изплати всички дължими суми на потребителите си. Любопитно е, че за разлика от унгарците, българската комисия за защита на потребителите се оказа неоткриваема в случая.

Постановление на унгарското правителство от 31 януари гарантира изплащането на част от исканията за доста ограничен брой пътници. От него могат да се възползват хората, които са закупили своя билет преди 3 февруари и той е само за полет в интервала 3-6 февруари 2012 г. Компенсация могат да търсят и хора, закупили двупосочен билет от „Малев“, но само ако заминаването е до 3 февруари, а връщането – до 29 февруари 2012 г. От унгарското дружество нямаха информация в какъв срок ще се изплатят парите.

Фалитът на превозвача остави над 7200 пътници по летищата. Основната причина за сриването на „Малев“ бе рязката загуба на ликвидност поради исканията на кредиторите за бързо изплащане на отпуснатите заеми. Дълговете, които авиокомпанията е натрупала и сега трябва да погаси, са на стойност около 60 млрд. форинта, или 205 млн. евро.