Папазов: Забелязах, че нашето летище е празно и затова работим да се напълни

12.09.2013 , www.cross-bg.net | 10.09.2013

Забелязах, че нашето летище е празно и затова работим в посока да се напълни, каза Данаил Папазов, разглеждайки Оперативната зала на Ръководството на въздушното движение и новата летищна контролна кула на аерогара София. Той уточни, че в момента се преговаря с няколко дестинации, сред които Армения и Грузия, за привличане на повече клиенти.

Аз се надявам, че догодина да отбележим добри резултати, каза Папазов.

Днес министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията се срещна с Франк Бренер, генерален директор на Евроконтрол.

„Бих искал да изтъкна доброто дългогодишно сътрудничество с Евроконтрол“, каза при откриването на срещата Диян Динев, генерален директор на Държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение“ (ДП РВД). „Благодарение на подкрепата на Евроконтрол, е построена сградата на ръководството и кулата за управление“, посочи той.

„Администрацията е натоварена с много функции, така че, за да бъде по-ефективна финансово, и да няма закъснения на полетите, ще продължи да се работи за по-добрата база и подобряване на услугите. Ние подкрепяме всички инициативи, които Франк Бренер се опитва да развие, и подкрепяме новите концепции, които ще позволят и ние да се развиваме“, добави Динев.

Генералният директор на Евроконтрол Франц Бренер заяви, че е доволен от посещението си до момента в България, и че България показва добри резултати при работата си във авиацията. „Големият интерес на държавите-членки в областта на въздухоплаването е гаранция за успех на Евроконтрол“, каза Бренер.

„България устойчиво намалява таксите за авиообслужване. Броят на обслужените въздухоплавателни средства се е увеличил с почти 50 %“, заяви Папазов.

От миналата година България е в челната тройка на изпълнение на разчетите за управление на средствата по въздухоплаване. Министър Данаил Папазов заяви, че България прилага законодателство, което е на европейско ниво, и добави, че се надява, че България ще продължи да работи по същия начин с Евроконтрол.

В края на месеца се очаква да приключи проверка на Ръководство „Въздушно движение“ (РВД) и резултатите от нея ще бъдат оповестени.

На въпрос – правите ли проверка за политическите назначения на лица в РВД, министър Данаил Папазов отговори: „Разбра се, във всички предприятия в Министерството на транспорта, с идването на новото правителство, бяха започнат проверки, които да покажат какво заварваме. За сега не е завършил одитът. Точна такава проверка на лица, персонална, не правим. Правим проверки на РВД, които да покажат – каква е работата в предприятието и управлението на мрежата“.