Пет авиокомпании напуснаха „Летище София“

27.03.2012 , в. Капитал Daily, Калина ГОРАНОВА

С обявеното намерение да спре полетите си от и до “ Летище София“ „Чешките авиолинии“ стават петата авиокомпания, която напуска терминалите на столичното летище от началото на 2011 г. През миналата година от полети до София се отказаха швейцарската Swiss, нискотарифният турски превозвач Pegasus Airlines, Cimber Sterling, която лети до Копенхаген, а от скоро и фалиралият унгарски авиопревозвач Malev. Единствената нова от началото на 2011 г. e Qatar Airways, а други не се и очакват, коментираха от бранша. От „Летище София“ не успяха да отговорят на въпросите на „Капитал Daily“ до редакционното приключване на броя.

Спад на полетите
Изчезването на авиокомпаниите логично се отрази върху статистиката на столичното летище. През февруари общият брой на излетелите и кацналите самолети е 3169 спрямо 3467 за миналата година. „Регистрираният спад е аналогичен на този от месец януари и е резултат от оттеглянето на четири авиокомпании, които изпълняваха директни полети до София през февруари предходната година“, съобщиха преди дни от „Летище София“.

През лятото и есента на миналата година полетите си спряха Pegasus, Cimber Sterling и Swiss. Swiss напусна поради преструктуриране на компанията, която е част от групата на Lufthansa, в която са още и „Австрийските авиолинии“. „Спирането на полетите е логично, когато другите авиокомпании в групата ти могат да покрият работата ти“, коментираха от бранша. Колкото до турския лоукост превозвач, отпадането не е било изненада, тъй като още при влизамето му очакванията са били, че няма да се задържи дълго. На 3 февруари 2012 г. полетите си спря Malev заради огромни задължения от 210 млн. евро и невъзможност от страна на местното правителство да продължава да финансира компанията. Сега напускат и „Чешките авиолинии“. Експерти от бизнеса окачествяват решението на „Чешките авиолинии“ като изненада. Компанията е една от по-големите загуби за “ Летище София“, тъй като има 11 полета на седмица.

Към момента около 75% от трафика им от България зареждат трансферите на компанията през Прага. Компанията имала и много карго трафик.

Печеливш и губещ
Отпадането на авиопревозвачи означава по-малко приходи за летището от такси за кацане и наземно обслужване. През изминалата година „Летище София“ постигна рекорд в броя на пътниците, преминали през него – 3 474 993, или ръст от 5.4%. За настоящата година летището пък очаква 5-10% ръст на товарите, като към момента то използва едва 50% от капацитета си за обработка на каргото. Оттам предвиждат да се увеличи бройката самолети, които може да се обработват на час, но не е ясно как ще бъдат привлечени нови превозвачи. За 2011 г. „Летище София“ отчита печалба от 11 млн. лв. Това обяви преди време изпълнителният директор Веселин Пейков. Това означава, че дружеството отчита лек спад спрямо 2010 г., когато положителният финансов резултат беше 15.3 млн. лв.
Докато летището губи, други авиокомпании имат възможност да спечелят от закриването на полетите на конкуренцията. Ниско-тарифният превозвач WizzAir обяви, че ще пусне полети до Будапеща. „България ер“ пък вече няма да се конкурира с швейцарската компания по линията София – Цюрих. От края на март българската авиокомпания пусна и полет до Прага.