Easy Jet очаква загуба от 110 млн. паунда за полугодието

27.03.2012 , в. Капитал Daily | Христо СЪЙНОВ

Въпреки това нискотарифната компания остава една от най-слабо засегнатите от кризата в авиоиндустрията

Вторият по големина нискотарифен авиопревозвач в Европа – Easy Jet, очаква загубата му за първите шест месеца на годината да е по-малка от направените по-рано прогнози. Причина за това са по-доброто управление на разходите, допълнителни такси за багаж и др., което позволи на Еasy Jet да се възползва от слабостта на конкурентите си, част от които дори напуснаха пазара през последните няколко месеца.

Победител въпреки загубите
Easy Jet сега очаква загуба за първото полугодие от 110-120 млн. паунда (174.5-190.4 млн. долара),
което е по-малко от прогнозите, обявени на 26 януари. Тогава от компанията заявиха, че загубата може да достигне 140-160 млн. паунда. „Увеличението на общия приход от едно място при постоянен валутен курс за първата половина на годината ще бъде по-голямо, отколкото се очаква – малко над 10%“, обясняват още от Easy Jet. Очаква се компанията да обяви резултатите си за първото полугодие на 9 май.

След оповестяването на новите прогнози акциите на компанията се повишиха със 7.5%, достигайки до цена от 4.96 паунда за една акция, което е най-високото ниво от близо две години. „Продължаваме да се впечатляваме от оперативните и финансовите резултати на Easy Jet в трудната пазарна среда, които все по-ясно се очертават като победител на пазара на авиопревозвачите в Европа“, каза анализаторът Ян Елис, следящ акциите на компаниите от авиоиндустрията.

Трудни времена
Нискотарифната авиокомпания призна обаче, че средата за авиокомпаниите ще продължи да бъде „трудна“. Европейските авиокомпании се борят с високите цени на петрола и намаляващото търсене през последните месеци, като очакванията са, че нискотарифните авиокомпании ще завземат все по-голям дял от бизнеса, най-вече чрез сваляне на цените за потребителите.

От началото на годината някои авиокомпании, включително губещите Spanair и унгарският флагман Malev, прекратиха дейността си. Те оставиха ниши, които бързо бяха завладени именно от нискотарифните им конкуренти, които освен всичко друго се оказаха и най-гъвкави.

В същото време германският флагман Lufthansa и вторият по големина превозвач в страната Air Berlin залагат на намаляването на разходите като начин да се преборят с предизвикателствата на кризата, но тепърва предстои да се разбере доколко тази стратегия ще е достатъчна за оцеляването им.