Публично-частното пространство е най-доброто за летищатата

27.03.2012 , www.stroitelstvo.bg | 26.03.2012 | 11:01

През 2012 г. продължават опитите за отдаване на концесия на летищата. Стратегията за развитие на транспортната инфраструктура на България чрез механизмите на концесия предвижда в периода 2010 – 2013 г. да бъдат отдадени на концесия летищата в Горна Оряховица, Русе, Стара Загора и Пловдив, както и карго терминалите на летища София и Пловдив. В края на март 2011 г. концесия бе обявена за летища Горна Оряховица и Русе и карго терминала на летище Пловдив. След обявяване на концесията за летища Горна Оряховица и Русе през март 2011 г. и два проведени търга без заявен интерес срокът отново бе удължен до 20 април 2012 г. за летище Русе и до 2 април 2012 г. за летище Горна Оряховица. Интерес към концесиите на двете летища продължава да няма въпреки заявения интерес към летище Русе от две държави. Ако и третия търг се провали, от министерството на транспорта обмислят идеята да прехвърлят летище Русе на общината и тя да го разработва като регионално.

След трикратно удължаване на срока в началото на 2012 г. процедурата за концесията на карго терминала на летище Пловдив бе прекратена. Новоизбраната стратегия е да се предложи на концесия цялото летище.

Предстои подготовката за концесия и на летище София, което наскоро бе осъдено да плати 38 млн. долара на кувейтската фирма – строител на пистата на Терминал 2. Присъда обрича летището на невъзможността да прави собствени капиталови инвестиции за следващите няколко години. Търси се концесионер и за летището в Балчик, което предстои да бъде възстановено.

Приоритети за развитие на летищата 2012
Концесиониране на летищата Горна Оряховица, Русе, Стара Загора и Пловдив в пакет с карго терминала, карго терминала на летище София
Концесиониране на летище София и летище Балчик
Завършване на строителството на новата летищна кула в София през лятото на 2012