Небето над Германия опустя

27.03.2012 , btvnews.bg

Летищни служители на основни авиокомпании искат увеличение на заплатите
Стачка на летищния персонал, настояващ за увеличение на заплатите, ще затрудни сериозно въздушния трафик в Германия, съобщиха снощи двете основни авиокомпании.

Lufthansa информира, че отменя над 400 полета. Повечето са вътрешни връзки и пътниците са приканени да сменят самолетните си билети за влакови.

Другата авиокомпания Air Berlin обяви, че е анулирала само осем полета, но помоли пътуващите да следят уебсайта й.

Отменени са практически един от всеки три полета от летището във Франкфурт – най-голямото в Германия и трето по големина в
Lufthansa посочи, че летищата в, Мюнхен, Дюселдорф, Кьолн и Щутгарт също ще бъдат засегнати от акцията на профсъюза Верди. Сидикатът настоява за 6,5-процентно увеличение на заплатите за своите 2 млн. членове за следващите две години. Работодателите предложиха 3,3 % за същия период.

Според синдикатите целта им не е да блокират цялата система на въздушен транспорт. Акцията цели да гарантират успех на преговорите между профсъюзите и работодателите, насрочени за сряда и четвъртък.

Вътрешният министър на Германия определи пред държавната телевизия тази сутрин акцията като „диспропорционална“.
Стачката е част от цялостна кампания на профсъюза Верди, който вече проведе акции в училищата, обществения транспорт и публичната администрация.