Подготвят директни полети до Ню Йорк и Чикаго | Чака се разрешение от САЩ за системите за сигурност и обработката на информация на летище София

24.02.2014 , в. Труд, стр. 11, Дарина Кахраманова

Предстои да бъдат пуснати директни самолетни полети от София до Ню Йорк и Чикаго. Това съобщи Янко Иванов, изпълнителен директор на „Би Ейч Еър“ по време годишната среща на авиобранша вчера. Избрани са точно тези два града, защото там живеят най-много българи.

Има обаче няколко технологични проблема, които не са разрешени. „Става въпрос за разрешения, които САЩ трябва да издаде на България и на летище София“, каза Иванов. Те касаят системите за сигурност и обработката на информация за пътниците.

Иванов обясни още, че повече от година се правят постъпки пред американските власти за новите линии. Той не се ангажира със срок, в който полетите могат да започнат, но посочи, че е оптимист за скорошния им старт.

Данни на Асоциацията на българските авиокомпании (АБА) показват, че през 2013 г. с чартърни и редовни полети през София, Варна и Бургас са били превозени над 6,9 млн. пътници, което е ръст от 4,04%. Пътниците, преминали през летището в Пловдив, са 91 хил. и нарастват с 4,5 на сто.

„28% от пазара у нас се държи от нискобюджетните компании“, съобщи Светослав Станулов, председател на асоциацията. От бранша обаче се обявиха против идеята да се субсидира навлизането на нискобюджетни компании на пазара у нас. Подобни предложения бяха направени неотдавна от туристическия бранш.

През зимата близо половината самолети на родните авиокомпании обслужват трети страни, каза още Станулов. Така те си осигуряват постоянни приходи.

Най-често става въпрос за пазари като Исландия, Германия и Италия. Обслужват се и азиатски дестинации като Дубай, Тайланд, Мианмар и Пакистан.

От бранша посочиха още, че проблем остават глобите, които се налагат от МВР на авиокомпаниите. Те обикновено за заради туристи, които са граждани на трети страни, но идват у нас през страни от Шенгенското пространство. Хората имат еднократни шенгенски визи, но те не се признават за валидни според българските закони. Така туристите трябва да бъдат върнати, а авиокомпаниите биват глобявани. За 2012 г. и 2013 г. има близо 60 подобни случая, а наложените глоби са за над 400 хил. лв.

Най-вероятно през 2015 г. ще бъде възстановена държавната поръчка за обучение на пилоти, съобщи зам.-министърът на транспорта Антон Гинев . Той припомни, че обучението на един пилот струва около. 40 хил. евро. Затова ще се анализира колко кадри са необходими, преди да бъде предложен броят места за подпомагане от държавата.