5% скок на пътниците очакват авиопревозвачите

24.02.2014 , Монитор | стр. 9 | Николета Цветкова
По данни на бранша за тази година

Родни компании изнасят флота си извън страната

Между 3 и 5 на сто повече пътници очакват авиопревозвачите през тази година. Това каза на годишната среща и отчет на авиопазара председателят на Асоциацията на българските авиокомпании (АБА) Светослав Станулов. Прогнозите са на база статистическите данни, които организацията подготвя. Увеличението на авиационния пазар в страната през 2013 г. е 4% спрямо предходната година. През трите основни летищата София, Варна и Бургас са преминали близо 7 млн. пътници. България има потенциал за нарастване на авиопазара коментира Станулов. През изминалата година по международните редовни линии са превозени общо 4,129 млн. пътници от и до всички граждански летища, а по чартърните – към 2,8 млн. Спрямо 2012 г. се отчита ръст от 2,5 на сто. Делът на редовните линии е 60% към 40 на сто за чартърите. Превозените пътници от български авиокомпании по редовни линии са 2,2 млн., а по чартърните – 1,109 млн., което е 10-процентен ръст спрямо миналата година.

Най-голямо увеличение има на пътуващи от и до летището във Варна от 18%. За останалите аеропортове София и Бургас увеличението е по 2 на сто. По вътрешни линии са пътували 354 хил. пътници за годината. Данните на асоциацията сочат, че делът на нискотарифните авиокомпании у нас е близо 28%.

Част от българските фирми изнасят флота си на външни пазари, за да си осигурят приходи през цялата година, съобщи Станулов. „Четиримесечният чартърен сезон не може да покрие разходите за всичките 12 месеца на годината, заради което част от авиокомпаниите изнасят флота си”, обясни още той. Той допълни, че близо 50% от самолетите през зимата и 1/3 от тях през лятото летят на чужди пазари. Според него българската авиация работи успешно по целия свят – Европа и Далечния изток. Някои от страните са Италия, Германия, Исландия, Тайланд, Дубай, Виетнам, Пакистан, дори и държави от Африка. Например наша компания със седемте си самолета изпълнява от близо 10 години операции на ООН. „Като българи да се гордеем с авиацията си”, категоричен е експертът.

Една от основните пречки да нямаме още редовна линия до САЩ е проблемът на сигурността, за което има претенции от страна на американците към летище София, стана ясно по време на събитието. На останалите критерии сме отговорили, заяви Янко Иванов, директор на друга родна авиокомпания. И допълни, че се работи интензивно, но нещата не са в наши ръце. По думите на Иванов фирмата има възможност в следващите няколко месеца да започне полети по редовна линия до САЩ. Частна българска компания е изпълнила 42 полета до Сочи по поръчки на Световната федерация по ски, като е превозила около 90% от скиорите.

Представителите на бранша са категорични, че не подкрепят идеята, лансирана от водещи туроператори и тяхното парламентарно лоби за навлизане на колкото се може повече „лоукост” (нискотарифни) компании, които да регулират българския пазар. „Не мога да си представя кой ще пълни бюджета и осигурителните институти с пари”, коментира Станулов. Той допълни, че те плащат данъци в страната и осигуряват работни места. Експертът посочи още, че ако българските компании ги няма, цените на услугата най-вероятно ще се вдигнат.