Връщат директните полети до САЩ

24.02.2014 , Телеграф | стр. 15
Директни полети от България до САЩ може да стартират до два-три месеца.

Това заяви изпълнителният директор на авиокомпания „Болкан холидей ер“ (БиЕйчЕр) Янко Иванов по време на годишната среща на Асоциацията на българските авиокомпании. Редовни директни презокеански полети от България не са провеждани още от 90-те години.

Условия

Всички условия за полетите са постигнати. Остава само да се получи едно от разрешенията на американските власти, свързано с постигане на новите критерии за сигурност. Интересът към такава линия е голям, защото броят на българите, които учат и работят и живеят в САЩ, се е увеличил в пъти през последните 10 години. Съседните балкански държави също са потенциален източник на пътници за Ню Йорк. Ако проектът се осъществи, летище София може изпълни мечтата си да се превърне в хъб и да привлече още трафик. А българите ще летят по-евтино, по-удобно и за по-кратко време, без да се налага да се прекачват от Прага, Париж, Лондон или друго европейско летище , обясни Иванов. Самолетите ще правят спирка за зареждане на гориво вероятно в Ирландия, тъй като никой роден превозвач не разполага със самолет, способен да прелети София – Ню Йорк с едно пълнене. Очаква се полетите да траят между 9 и 10 часа.

През миналата година има 4% ръст на авиационния пазар в България, спрямо 2012 г. Статистиката сочи, че над 7 млн. пътници са излетели и кацнали от София, Варна, Бургас и Пловдив. От тях по редовни линии са летели 60%, а с чартъри – 40%. Малко под 1/3 от пазара се държи от лоукост компаниите. България има потенциал за нарастване на пътническите превози и тази година очакванията са за ръст между 2 и 5%, обяви Светослав Станулов, председател на АБА и изпълнителен директор на Института по въздушен транспорт . Според него българският авиопарк е напълно подменен и в него има 45 съвременни западни марки самолети, които отговарят на всички европейски и международни изисквания.