Пред гръцкото посолство ще се състои протестна демонстрация в подкрепа на българския гражданин и висококвалифициран специалист в областта на авиацията – капитан Янко Стоименов, осъден на 123 години затвор за авиокатастрофа, съобщиха организаторите.

09.01.2013 , КРОСС

Протестът е днес от 10:00 ч. до 11:00 ч. на ул. „Сан Стефано 33“ в София. Тази демонстрация ще бъде началото на една масова кампания в негова защита.

С тази демонстрация Съюз на транспортните синдикати в България категорично изразява своето несъгласие с криминализирането на авиационните произшествия и начина, по който тази практика се налага, както в случая с полет 522 от 2005 година на кипърската Helios Airways, когато Главен пилот на компанията е българинът Янко Стоименов.

След катастрофата срещу капитан Стоименов е образуван наказателен процес в Кипър през 2009 г. През април 2010 в Гърция започва паралелен процес със същите обвинения. На първа и втора инстанция в Кипър е произнесена оправдателна присъда в полза на българския гражданин. Гръцкият съд не взема под внимание оправдателната присъда на Кипър. Проведеният в Атина процес приключва в рамките на 3 месеца, а присъдата е 123 години затвор, 10 от които ефективно.

СТСБ е на мнение, че разследването на случая с полет 522 трябва да се възобнови и да се извърши от експерти в сферата на авиацията, а не от съдии, което ще бъде в полза не само в потвърждаването на невинността на българския гражданин Янко Стоименов, но и в полза на световната авиационна безопасност.

Янко Стоименов е име, познато в авиационните среди не само в България.