Прогнозират 4% повишение на авиационния пазар

24.02.2014 , в. Дума, стр. 6

Ръстът на авиационния пазар в България през изминалата 2013 г. е 4 процента спрямо 2012 . През трите основни летищата София, Варна и Бургас с международни и чартърни полети са превозени близо 7 млн. пътници, съобщи вчера председателят на Асоциацията на българските авиокомпании (АБА) Светослав Станулов. През изминалата година по международните редовни линии са превозени общо 4, 129 млн. пътници от и до всички граждански летища в страната. Спрямо 2012 г. това е ръст от 2,5 на сто, отчетоха от АБА. Станулов уточни, че делът на редовните линии е 60 на сто и 40 на сто – чартърни. Делът на българските авиокомпании е 2,2 млн. превозени пътници. С чартърни полети са превозени общо около 2,7 млн. пътници, от които с български авиокомпании 1 млн. и 109 хил. пътници, което е 10-процентен ръст спрямо миналата година.

От и до летището във Варна, с 18 на сто, е най-големият ръст в превозени пътници през изминалата година спрямо 2012. За останалите летища – София и Бургас ръстът е 2 процента. По вътрешни линии са превозени 354 хил. пътници за годината, като в участието на въздушните превози от и извън България основна роля има “България ЕР”, следвани от “Болкан холидейз”, “България ер чартър”, “Ер Вия”, които работят изключително активно.

Станулов коментира още, че четиримесечният чартърен сезон не може да покрие разходите за всички 12 месеца на годината, заради което част от авиокомпаниите изнасят флота си основно през зимата навън. Резкият спад на зимните чартъри изисква това от нашите превозвачи, посочи председателят на АБА.

Прогнозите ни за тази година е за ръст между 3 и 5 процента, подобно на тази година, каза Светослав Станулов. Двадест и шест на сто е делът на нискотарифните авиокомпании. Една от основните пречки да нямаме още редовна линия до САЩ е проблемът на сигурността, за което има претенции от страна на американците към летище София. На останалите критерии сме отговорили, каза в отговор на въпрос Янко Иванов, директор на авиокомпания “България Ер”. Частната българска авиокомпания е изпълнила 42 полета до Сочи по поръчки на Световната федерация по ски, което е около 90 процента от всички полети, с които спортистите са били превозени. На годишната си среща авиопревозвачите казаха още, че категорично не подкрепят идеята, лансирана от водещи туроператори и тяхното парламентарно лоби, за навлизане на колкото се може повече “лоу кост” компании, които да регулират българския пазар. “Не мога да си представя кой ще пълни бюджета и осигурителните институти с пари”, коментира Станулов. Ние плащаме данъци тук, осигуряваме работни места и мястото ни е тук, на българския пазар, добави той.