Задава се криза за пилоти

24.02.2014 , Монитор | стр. 9

Може да се наложи да се „внасят” масово пилоти след 2017 г., предупреди Светослав Станулов. По думите му положението много скоро ще стане критично. Данни на асоциацията сочат в следващите 5 години ще спрат да летят средно около 80 души. Според експертите има възможност през 2015 г. и 2016 г. авиокомпаниите да попълват състава си от наличните свободни пилоти и тези, които се обучават сега в чужбина 4-6 българи.

Между 16 и 20 пилоти годишно трябва да се подготвят, за да се избегне недостигът. Процесът трае 3 години, което означава, че първата група трябва да започне незабавно още тази година, посочват от бранша. В момента първоначалното обучение на пилотите струва между 40 и 45 хил. евро, а от няколко години е премахната държавната субсидия, която е била в размер на около 800 хил. лв. Проблем има и с учебните центровете. Предложението на бранша е да бъдат отпуснати стипендии за 15-20 кандидати, които да се борят за получаването й. Целта е обучаващите да плащат само половината от сумата.

Проучва се възможността за възстановяване на държавната поръчка и най-вероятно е да успеем я да върнем, заяви Антон Гинев , зам.-министър на транспорта . По думите му в момента се водят преговори с Министерство на финансите, като предстои да се направи анализ какъв е необходимият брой пилоти и какви са възможностите на държавния бюджет за поемане на тежестта.

Съществува идеята да бъде възстановено и висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия.