Самолетните билети ще поскъпнат

28.12.1999 , www.pariteni.bg

Повишаването на цените обаче няма да бъде съразмерно на увеличението на цените на горивата, казаха от Асоциацията на българските авиокомпании.

Най-вероятно ще има известно поскъпване на цените на самолетните билети.

То обаче няма да бъде съразмерно на увеличението на цените на горивата, казаха от Асоциацията на българските авиокомпании (АБА).

Причина е жестоката конкуренция между отделните авиокомпании на пазара и това, че никой от тях не може да си позволи да покрие по този начин разходите си.

По някакъв начин тези разходи ще трябва да бъдат компенсирани с вътрешни резерви на превозвачите, обясни Йовко Йоцев, главен секретар на АБА.

На пресконференция по повод 10 годишнината на Асоциацията на българските авиокомпании от бранша представиха данните от анализа на българския дял на авиационния пазар.

Според тях общият брой на превозените пътници за миналата година, без данните за летище Пловдив, е близо 6,5 млн., с ръст от 7,3% в сравнение с 2010 г.

Делът на българските авиокомпании е малко над 2,1 млн. пътници, а на чуждестранните авиокомпании – 4,3 млн. пътници.
Общият брой на пътниците по международните редовни пътнически превози за 2011 г. е близо 4 млн., което е с 12,4% повече от предходната година.

За 2011 г. по редовни международни линии от и до Летище София са превозени 3,144 млн. пътници, с 5,8% повече от 2010 г.
От български авиопревозвачи превозените пътници са 714 хил., като делът на нашите компании от пътническия трафик по редовни международни линии за 2011 г. е 22,7%, информира Светослав Станулов, председател на АБА.

Стабилен е делът и на чартърните превози.

Данните от анализа сочи, че за последните 10 години ръстът на превозени пътници е около 40% на сто – от 1,6 млн. през 1990 – до 2,1 млн. през 2011.

Според Станулов този ръст за отрасъл като авиацията не е малък.

Като начин да се справят с конкуренцията на чуждестранните превозвачи от АБА препоръчаха на българските превозвачи формулиране на конкурентни предимства, като ясна стратегия, цели и по-тесен сегмент.

Според Йовко Йоцев това трябва да се случи в най-кратки срокове предвид засиления натиск от страна на чуждестранните превозвачи.

Една от стъпките, която вече се прави, е въвеждането на новите типове самолети, с които преките оперативни разходи се намаляват за сметка на броя на извършваните полети.

Авиопаркът ни е с над 50 самолети европейско и американско производство – А320, Боинг 737, ВАЕ 146, MD 82, L410 и др. Новата техника е осигурена главно чрез оперативен, финансов лизинг и по-малко закупена, посочиха от АБА.