„Скай парк“ отваря небето над Плевен

21.03.2011 , Посредник – 3 стр.; Нела ПЕЕВА

Уникална авиационна база ще отвори врати за празника на Плевен – 15 май. „Скай парк“ е реализиран от Валери Илиев и Антон Георгиев. Двамата съграждат авиобаза на летището в Бохот, в която освен полети и обучение на любител пилоти ще се извършва ремонт и прегледи на лека авиационна техника до 5 700 кг. Базата е уникална за България. До момента у нас не е съществувала такава за спортни и туристически самолети. Подобна има в София на Луфтханза, но за граждански самолети.

Авиобазата край Бохот е изградена в съответствие с изискванията на Европейската авиационна агенция за безопасност на полетите. Официалното отриване ще бъде съпроводено с демонстрационни полети на самолети и мотоделтапланери, и скокове с парашут
Отрито е и училище за любители пилоти за туристическа и спортна авиация. В ход е предварителна подготовка на първите 5 души. Очаква се те да завършат в края на лятото. Вече има заявка от още 10. Курсът включва теория и 50 летателни часа, след което се полага изпит в Министерството на транспорта – Главна въздухоплавателна администрация. Покрилите изискванията получават лиценз за любители пилоти. С него могат да летят на територията на страната и Европа, но без възнаграждение. Но за да летят в небето на ЕС пилотите трябва да са защитили четвърто ниво на английски език. И така да могат да извършват радио разговори извън територията на страната, като от 2012 г. радиообмена и в България ще се извършва на английски език.

Хората, които се обучават за пилоти са с финансови възможности и обикновено след завършването си купуват самолет
Най-младият ученик е на 34 , а най-възрастният на 62 години. Очаква се във втората група да има и жена – кандидат пилот. Изискванията са само медицински, оценката се прави от Специализирана авиационна клиника в София.

Летището е с 450 метра асфалтово покритие и още 600 метра грунд. Изграждането на подобно съоръжение е много скъпо и трудно. Само 400-те метра обновен асфалт на летището са стрували 70 000 лева. Полосата е обозначена. То е сертифицирано от Главната въздухоплавателна администрация и има международен код, което ще позволи след влизането ни в Шенген на него да кацат свободно пилоти от ЕС. „Ние сме най-разочаровани, че не влязохме в Шен-ген. Имахме много запитвания от италианци и гърци, които правят авиоралита и искаха да кацат при нас“ сподели Валери Илиев. Базата разполага със 7 самолета и 6 мотоделтапланера. Според собствениците на „Скай парк“ в страната има около 40 самолети и 100 мо-тоделтапланера, с тенденция броят им да се увеличава.

Самолетите в Бохот са за спорт, развлечение и обучение.

Планира се изглаждане на хотелски комплекс за нуждите на авиатори и гости, както и евентуално организиране на скаутски лагери за приобщаване на младите към авиацията.