Вече летим от София за Дубай

19.03.2011 , Стандарт – 12 стр.

Нека да е лято“! Този хит на „Тоника“ отпреди три десетилетия си припява ръководството на летище София напук на дъждовните дни напоследък. Право е да пее – лятното разписание на аеропорта, което ще влезе в сила от 00.00 часа на следващата неделя – 27 март, ще предлага директни полети на 25 авиокомпании до 48 дестинации в Европа и Близкия изток.

Както и досега, на най-много полети ще се радват пътуващите до Виена – 49 седмично, средно по 7 дневно. Най-много полети предлага Austrian Airlines – 30. Авиокомпанията на бившия световен шампион във Формула 1 – Ники Лауда – NIKI, ще изпълнява 12 полета седмично, а националният ни авиопревозвач „България ер“ ще лети веднъж дневно. Общият брой места, които ще предлагат всяка седмица в самолетите си трите авиокомпании, е 6445 – по 920 седалки дневно!

Втора в класацията на дестинациите е Лондон. Пътуващите по този маршрут могат да направят своя избор между две традиционни („България ер“ и British Airways) и две нискотарифни (Wizz Air и eazyJet) авиокомпании, които изпълняват общо 28 полета седмично. 15 от тях са до „Хийтроу“ (8 на British и 7 на „България ер“), 6 – на eazyJet до „Гетуик“, и 7 на Wizz Air до „Лутън“. Тъй като полетите до Лондон се изпълняват с по-големи самолети „Еърбъс“ А319 и А320, предлаганите места се доближават по брой до тези за Виена – общо 6240 средноседмично.

Новост за лятното разписание на летище София е възстановената ежедневна втора честота на Air France до летище Шарл дьо Гол в Париж, която беше преустановена през последния зимен сезон. С нея пътуващите ще имат удобни връзки с трансатлантическите дестинации на превозвача. До същото летище, в партньорство с френската авиокомпания, всеки ден лети и „България ер“.

Нискотарифната WizzAir също ще увеличи от 2 на 3 полетите си до нискобюджетното летище на Париж – Буве. Така общият брой на полетите по маршрута София – Париж ще достигне 24 седмично, а предлаганите места в самолетите – 3480.

Каквото и да си говорим – най-предпочитаната държава остава Германия.

Летище София предлага в лятното си разписание 62 полета седмично до 7 аеропорта на тази страна. 19 от тях са до Франкфурт – 14 на Lufthansa и 5 на „България ер“. За периода юни – август националният ни превозвач е планирал и два допълнителни полета седмично – във вторник и четвъртък. До нискобюджетния аеропорт на града на Майн – Франкфурт Хан, три пъти ще лети Wizz Air. Същата авиокомпания изпълнява и 4 полета седмично до Дортмунд. Lufthansa лети три пъти дневно до Мюнхен и веднъж дневно – до Дюселдорф. В понеделник, сряда, петък, събота и неделя до Берлин лети „България ер“. До Кьолн в сряда, петък и неделя полети ще изпълнява Germanwings. Общият брой на местата в самолетите по тези 62 полета до Германия е 7688.

До 18 седмично ще се увеличат полетите до Рим благодарение на допълнителните честоти, които предлагат трите авиокомпании, опериращи по маршрута – „България ер“, Alitalia и WizzAir. Последната лети в понеделник и петък и до летище Форли, а в сряда и неделя – до Тревизо, недалеч от Венеция. В петте делнични дни до летище „Малпенса“ в Милано лети „България ер“. До Бергамо край града на модата всеки ден каца WizzAir. Полетите на трите авиокомпании до 5-те аеропорта на Ботуша са 32, а предлаганите места – 5016 седмично.

Освен споменатите дотук превозвачи по-голям брой полети от и до София през лято 2011 планират и редица други авиокомпании. От края на май честотите на Turkish Airlines по редовната линия до летище Ататюрк в Истанбул се увеличават от 7 на 12 седмично. Заедно с ежедневните полети на нискотарифния превозвач Pegasus Airlines до летище Сабиха Гьокчен в азиатската част на мегаполиса полетите между София и Истанбул ще достигнат 19 седмично с 3264 места.

От началото на лятното разписание унгарската авиокомпания MALEV ще изпълнява 2 полета дневно до Будапеща, а нискотарифната Cimber Sterling добавя трета седмична честота по единствения засега директен маршрут до Скандинавия – Копенхаген. Допълнителни полети въвежда „България ер“ до Амстердам, Цюрих, Палма де Майорка, а WizzAir – до Айндховен, Барселона, Валенсия.

WizzAir ще открие и своя нова линия до Малага

С нея полетите от София до Испания стават общо 21 седмично до пет летища – Мадрид, Барселона, Палма де Майорка, Валенсия и Малага, а предлаганите места – 3588.

Украинската авиокомпания AeroSvit добавя още един полет към вече ежедневната честота до Киев. С промяна в разписанието на 5 от полетите си превозвачът ще осигури още по-удобни връзки по своята мрежа във вътрешността на Украйна, както и до летища в Близкия и Далечния изток.

Сред направленията, по които и през предстоящия летен сезон ще има повече от един полет дневно, остават европейските столици Атина, Букурещ, Варшава, Москва и Мадрид.

От 1 април Air Malta въвежда промяна в маршрута по линията Малта – София. Междинното кацане на самолетите й вече ще бъде не в Истанбул, а в Атина. Новото разписание на полетите в петък и понеделник, както и конкурентните цени в отсечката София – Атина ще предоставят добра възможност за отдих в гръцката столица или островните курорти на южната ни съседка.

От лятното разписание Czech Airlines променя часовете на излитане и кацане на нощуващия в София полет и ще предложи удобни връзки през Прага до дестинации, до които няма директни линии от София, като Стокхолм, Люксембург, Санкт Петербург, Загреб, Любляна, Вилнюс, Талин.

Повече полети през лято 2011 ще има и по вътрешните редовни линии.
„България ер“ ще увеличи честотите до Бургас от 12 на 17 седмично. С 4 полета ще се подобри предлагането по маршрута София – Варна.

Най-значимата новина в лятното разписание на летище София е новата линия на петзвездната авиокомпания Qatar Airways.

Полетите от Доха до София започват от 14 септември 2011 г. и ще бъдат изпълнявани в понеделник, сряда, петък и събота. Самолетът ще каца в 15,30 ч и ще излита към Доха в 17,30 ч. Авиокомпанията, обявена през 2010 г. за третата най-добра в световен мащаб според авторитетното проучване на Skytrax, ще оперира със 144-местен Airbus 320 и ще бъде обслужвана на Терминал 2 на летище София. Редовната линия София – Доха открива нови хоризонти за летище София чрез удобни връзки до бързо развиващите се пазари на Китай, Индия и Персийския залив, както и до редица дестинации в Азиатско-Тихоокеанския регион. Значително ще се улесни пътуването от София до привлекателни както за туристите, така и за деловите сфери направления като Дубай, Пекин, Шанхай, Хонконг, Делхи, Сингапур, Куала Лумпур и други от постоянно разрастващата се мрежа на Qatar Airways. Новата директна въздушна линия е резултат от усилията на българското правителство по активизиране на деловите и културните връзки със страните от Близкия изток. Летище София през последните години поддържаше интензивни контакти с Qatar Airways и предостави голям обем от информация в подкрепа на потенциала на дестинацията София и предимствата на водещото българско летище. Решението на Qatar Airways да добави летище София в мрежата от обслужвани дестинации е част от неговата стратегия за разширяване на позициите му в Източна Европа. То ще допринесе за международното признание и престиж на България като дестинация.