37 денонощия летял Борисов през мандата си

12.09.2013 , в. Дума | Веселка ВЕНКОВА | 11.09.2013 | стр. 2
Разходите на „Авиоотряд 28“ при управлението на ГЕРБ са за 32 917 237,30 лв.

888 часа е прекарал във въздуха Бойко Борисов, полетите му са 267 и само горивото за тях струва на бюджета 1 663 587 лв. Бившият премиер е пролетял 66 хил. км, което прави 17 обиколки на Екватора или полет 1,75 пъти до Луната. Грубите сметки посочи председателят на Временната анкетна комисия в НС за проверка на дейността на „Авиоотряд 28“ и на въздухоплавателни средства на МО в периода август 2009 – март 2013 г. Венцислав Лаков.

Търговските полети, извършени извън обхвата на чл. 3 от правилника за авиоотряда, са 70 на стойност 876 578 лв., продължи Лаков. На упреците, че комисията се занимава с дребнотемие и ядки, председателят съобщи, че разходите на „Авиотряд 28“ за периода, който разследва комисията, са 32 917 237,20 лв. Авиоотрядът е облетял 949 дестинации, извършени били 1810 полета, а пролетените часове са общо 2380.

С писмо до министъра на външните работи Венцислав Лаков е поискал информация за международните полети по време на управлението на ГЕРБ. Голяма част от тях били по линия на сбирки на Европейската народна партия, но за много не било ясно по каква целесъобразност са извършвани. За въпросните полети били издадени заповеди от МС за пътувания до Щутгарт, Пескара, Италия, до Токио и Кемакури, Япония.

Анкетната комисия очаква от главния прокурор достъп до определен тип данни, които са предадени на прокуратурата и по тази причина отказани на парламентарната комисия.

Маргарита Николова обяви сериозни нарушения на данъчното законодателство, защото „Авиоотряд 28“ няма лиценз за търговска дейност. С 50 полета се разминавала получената от комисията информация. Николова съобщи, че институциите предоставят по един и същ въпрос справки с различна информация.

Анкетната комисия изслуша бившия военен министър Аню Ангелов. „Аз съм тук като гражданин, а не като министър, личен архив нямам, нямам и навика да си записвам поръчки в тефтерче“, посочи генералът и отпрати комисията към архива на МО, в който доста информация за полетите с военнотранспортни летателни апарати липсва. Ангелов беше категоричен, че закононорушения ВВС не са извършвали, превозвайки важни управленски персони, че той нищо не крие и че „не мога да зная кои лица са придружавали премиера – не съм любознателен“.

63 са полетите, извършени с машини на ВВС, на чийто борд е бил Бойко Борисов. Те са били пилотирани главно от командира или зам.-командира на съответната военна база, от което според депутатите е пострадала подготовката на младите пилоти. Беше посочен и полет от есента на 2011 г. с маршрут Крумово-Долна Митрополия-Крумово, превозил Борисов за партийни събрания в Пловдив и Плевен в компанията на Ивайло Московски и Христо Стоичков.

Пред комисията се яви и Бойко Содев, който до 20 юли 2010 г. е бил организатор на полети във ВИП „А“ и пилот в „Авиоотряд 28“. Според свидетелските му показания заповедите за полети, които комисията „не откри“ на летище София, се съхраняват със заповед 5 г. и трябва да са по местата си.