Пилотите подкарват самолетите на око

12.09.2013 , в. Монитор | Лияна ПАНДЕЛИЕВА | 11.09.2013 | стр. 10

От ноември след излитането на самолета пилотите у нас ще управляват самолетите на око, според метеорологичните условия и възможностите за най-бързо пристигане до летището за кацане. Това е най-новата концепция за управление на въздушния трафик, според която всяка компания ще пести време и гориво, като избира оптимален маршрут. Новината бе съобщена по време на официалното посещение на Франк Бренер, генерален директор на Евроконтрол. Страната ни става шестата в Европа, която ще предлага тази най-модерна услуга за аеронавигационно обслужване. Като начало системата ще заработи само нощем и всички самолети, които прелитат над страната ни, могат да се възползват от правото да бързат по най-късия и най-ефективен въздушен път, като трябва да влизат в страната над определена точка. За „Монитор“ Диян Динев, генерален директор на Държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение,, (ДП РВД), поясни, че за пътниците това означава, че полетите им ще бъдат още по-комфортни и по-бързи. На борда си всеки модерен самолет разполага с метеорадар и така пилотите по собствено усмотрение могат да заобиколят турболенция, да минат над или под нея. Машините могат да се възползват от опашен вятър, който да ускори предвижването им, или да търсят по-малко съпротивление, ако ветровете са насрещни.

От РВД отчитат ръст на трафика над страната ни с около 50 на сто, което се дължи както на изгодните такси за прелитане, така и на надеждността на управление на полетите. За сравнение – таксата за прелитане над страната ни е 34 евро, намалена с около 35% за последните 10 години, докато над Франция е 65 евро. Така от 423 хил. прелитания през 2006 г., за 2012 г. те са над 563 хил. Таксата за прелитане постоянно се намалява, което води още нови самолети над страната ни. От РВД обясняват, че в пиковите летни месеци за денонощие във въздушното ни пространство минават около 3 хил. самолета, като средно за годината те са около 1500. В най-спокойните дни около 1000 машини преминават над нас. За последните две години сме обърнали и няколко военни въздушни трасета в граждански и така привличаме още трафик. С иновативната система за свободно движение на полетите ние ще станем още по-привлекателни, а прогнозите са за троен ръст на трафика до 2015 г. Франк Бренер каза още, че от 2018 г. пилотите ще избират сами маршрута си за всеки полет на територията на цяла Европа. „Хората ще знаят часа си на излитане, но целта на всеки превозвач е да докара хората възможно най-бързо. Концепцията за летене се променя благодарение на нови технологии и България е сред пионерите в Европа.

Цената на самолетните билети обаче няма да се понижи според експертите, защото таксата за прелитане е едва 6% от всички такси за един самолет.

Като символ на сътрудничеството с РВД Франк Бренер връчи знамето на Евроконтрол на Диян Динев, шеф на РВД.