71 ГОДИНИ БЪЛГАРСКА ГРАЖДАНСКА АВИАЦИЯ

71 ГОДИНИ БЪЛГАРСКА ГРАЖДАНСКА АВИАЦИЯНа 29.06.2018 г., в Клуба на авиацията на Терминал 1 на Летище София беше отбелязана 71-годишнината от първия полет по редовни линии на гражданската авиация по маршрута София – Бургас. Тържеството беше организирано от Съюза на ветераните от БГА и Асоциацията на българските авиокйомпании с подкрепата на Летище София, ДП РВД , ГД ГВА и Луфтханза Техник София. Поканени да присъстват бяха и 13 ученици от професионална гимназия „Макгахан“, обучаващи се по специалност „ремонт на летателни апарати“.

В словото си Иван Петков – председател на СВ от БГА,  подчерта  приемствеността в гражданската авиация, довела до днешното й успешно развитие и приноса на „строителите на съвременната гражданска авиация“ , ръководителите на авиокомпаниите, директорите на авиационните предприятия и администрацията, АБА като консолидираща организация. Изредени бяха имената на Светослав Станулов, Апик Гарабедян, Георги Спасов, Янко Георгиев, Янко Иванов, Захари Алексиев, Веселин Стоянов, Петър Ценков, Иван Иванов, Филип Мустаков, Христо Щерионов, Георги Пеев, Владимир Рапонджиев и др. И беше отправена благодарност към тях.

Светослав Станулов – председател на АБА , поздрави присъстващите с празника, обърна специално внимание на присъстващите ученици от Професионална гимназия МАКГАХАН, като петото поколение в 71- годишната история на гражданската авиация. Той подчерта необходимостта от добре подготвени кадри за авиацията  и своето задоволство от успешния проект – подготовка на авиотехници в двете професионални гимназии „Макгахан“ и „Хенри Форд“. Поздрави учениците Виктор Веселинов, Виктор Мановски и Денис Мехмедов за добрите резултати и връчи  на  трима от тях  грамоти за отличен успех и добра мотивация.

Ръководителят „Човешки ресурси“ на Луфтханза Техник София –  един от партньорите в обучението, сред които са Аеротехник и Българиан еър чартър, връчи своите подаръци на учениците.

Иван Петков  подари книги на „УЧИЛИЩЕ ЗА АВИАЦИЯ”на Летище София , за успешно приключване на учебната година в и връчи грамота на ветеран-юбиляр от „Клуба на 90-годишните“.

Представена беше книгата „20000 часа в полет“ на военния журналист Веселин Стоянов и бяха показани архивни филми от историята на БГА , съхранени във фонда на Клуба на авиацията .