Българските авиокомпании вдигат цените

28.03.2012 , 24 часа

Конкуренцията между авиокомпаниите щяла да е причината самолетните билети да поскъпнат.

Конкурентоспособността на българските авиокомпании в дългосрочен план може да бъде запазена чрез тяхнното окрупняване, смята главният секретар на асоциацията Йовко Йоцев:

През 2011-а година по редовните международни линии от и до летище София са превозени над 3 милиона пътници, което е ръст от над 5 % в сравнение с 2010 година.

Самолетните билети вероятно ще поскъпнат, но няма да е съразмерно с цените на горивата, прогнозира вчера Йовко Йоцев, главен секретар на Асоциацията на българските авиокомпании. Скокът на керосина и разходите на авиопревозвачите ще бъдат компенсирани с вътрешни резерви, допълни той.

Пътуването със самолет не може да поскъпва паралелно с цените на горивата заради жестоката конкуренция в бранша, коментираха от асоциацията.

Йоцев , който е и главен пилот на „България ер“, разви тезата, че обединяването на български авиокомпании ще им позволи да постигнат по-голяма ефективност и да намалят разходите си. Вчера от „Бългериън ер чартър“ и от Би ейч ер отрекоха да имат намерения за подобни действия. Двете авиокомпании имат свои пазари с утвърдени клиенти, каза шефът на първата Филип Мустаков.

Схемата за търговия с емисии можела да отпадне или да бъде предоговорена, тъй като имало голяма съпротива от авиопревозвачите, допускат от асоциацията.

Преди летище София да бъде дадено на концесия, трябвало да е ясно какво се цели да се постигне. Така пък реагира шефът на асоциацията на българските авиокомпании Светослав Станулов. Него го притеснявала липсата на яснота.

Вчера асоциацията се отчете за 10-годишнината от съществуването си и даде данни за авиопазара в България за миналата година. От и до България са летели 6,5 млн. души (в статистиката не е включено летището в Пловдив). Ръстът спрямо 2010 г. е 7,3 на сто. Българските авиокомпании са превозили малко над 2,1 млн. пътници, а чуждестранните – 4,3 милиона.

По международни редовни линии от и до български летища през 2011 г. са пътували около 4 млн. пътници и това е 12,4 на сто повече от предишната година.Само от и до летище София са превозени 3,144 млн. души, което е с 5,8 на сто повече.

Общият брой на пътниците по международните редовни пътнически превози за 2011 г. е близо 4 милиона, което е с 12,4 на сто повече от предходната година.

Със самолети на българските авиопревозвачи от и до София са летели 714 000 пътници, което прави дял от 22,7% на пазара, каза Станулов.