Европейските пилоти летят крайно уморени

10.11.2012 , в. Струма, Благоевград, стр. 9

Европейските пилоти летят все по-често в условията на крайна умора, сочат данните от проучване на тяхната асоциация Еврококпит, цитирани от вестник „Либр Белжик“. Според експертите умората на летците е причина за немалка част от инцидентите и катастрофите в гражданската авиация в последните години. Основната причина за това положение са въведените норми за работа в авиокомпаниите, които изчерпват силите на екипажите до краен предел.

В проучването, извьршено в последните 2 години, са участвали 6000 пилоти от 8 западноевропейски държави. Според ръководството на асоциацията темата е табу в авиационните среди и липсва точна статистика за причинените от умората проблеми, но специалистите сравняват влиянието на изтощението с последиците от употребата на алкохол.

Самите пилоти рядко признават или записват в полетните дневници, че са допуснали грешки от умора, тъй като при инцидент или катастрофа това би навредило допълнително на тях и на авиокомпаниите, за които летят. Асоциацията отбелязва, че крайната умора настъпва заради твърде дългите полети, особено нощем, в съчетание с липсата на подходящо място за почивка на летците, или заради крайно продължителните часове на състояние на готовност на резервните екипажи. Не са рядкост случаите, в които летците са държани будни в продължение на 22 часа.

Нерядко умората не е отчитана при разследването на злополуките, защото пилотите или не признават, или са загинали. Анкетата отчита, че най-уморените летци са от Дания и Германия – 9 от всеки 10, а най-бодри са холандските пилоти, като над половината от тях заявяват, че се чувстват в чудесна форма.

Почти всички участници в допитването, особено шведите и норвежците, са признали, че са задремвали неволно на пилотското кресло, или че са изпадали в състояние на „микросън“. Всеки трети британски пилот разказва, че в подобни ситуации се е събуждал и е виждал колегата си на съседната седалка също да дреме.