Хаосът в Близкия изток удари авиоиндустрията

31.03.2011 , BBC

Безредици са причина за съкращаването на въздушния трафик с един процент

Политическите неуредици в Близкия изток ще забавят темпа на растеж на въздушния трафик пред февруари, съобщава Би Би Си, като се позовава на информация от Международната въздухоплавателна асоциация (МВА).

Голяма част от пътниците, които са планирали да посетят региона, са отменили или отложили своите полети. Безредиците в Близкия изтот и Северна Африка са забавили растежа с 6 процента през февруари, спрямо 8.4 на сто покачване на въздушния пътникопоток, което е отчетено през януари.

Политическите безредици са причина за съкращаването на въздушния трафик с един процент, според данните на МВА.

Нарастването на товарните превози е 2.3 на сто през февруари при 8.7 процента ръст през януари. Забавянето се отдава на затварянето на китайските заводи по време на китайската нова година. Покачващите се цени на горивата също са допринесли за намалялото търсене, според асоциацията.

Очаква се природните бедствия в Япония да ограничат растежа на въздухопотока през следващия месец.

МВА представлява 230 авиопревозвача, които отговарят за 94 процента от международния трафик. По-рано този месец организацията предупреди авиолиниите, че ще бъдат засегнати от по-високите цени на горивата, които ще съкратят печалбите им почти на половина.