Отбелязахме 77 годишнината на Българската гражданска авиация

В присъствието на над 120 ветерани и действащи авиационни специалисти и ръководители, при голям интерес мина честването на 77 годишнината на Българската гражданска авиация.

Домакин на тържеството беше генералният директор на ДП Ръководство на въздушното движение – г-н Георги Пеев. Гости бяха: г-жа Анелия Маринова – Главен директор на Главна дирекция Българска въздухоплавателна администрация, доц. доктор Милена Ангелова – главен секретар на Асоциация на индустриалния капитал, Иван Вълчинов – председател на Съюз на ветераните от БГА, Светослав Станулов – председател на Асоциацията на българските авиокомпании, инж. Ясен Ишев и представители на ръководството на Научно-техническият съюз по транспорта, бриг. генерал Пламен Богданов – председател на Българската авиационна асоциация.

Прочетени бяха поздравителни адреси от Президента на РБългария Румен Радев, н-ка на ВВВУ Георги Бенковски – бриг. ген. Юлиан Радойски.

От името на Министъра на транспорта и съобщенията и от свое има поздравление поднесе г-жа Анелия Маринова.

Главният секретар на Асоциация на индустриалния капитал в България , доц. д-р Милена Ангелова, връчи почетен плакет oт името на председателя – г-н Васил Велев, на председателя на Асоциацията на българските авиокомпании –
г-н Светослав Станулов, за което той благодари и направи изказване по повод на празника. В него беше направена ретроспекция на развитието на съвременната българска гражданска авиация.

Председателят на Съюза на ветераните от БГА – Иван Вълчинов припомни факти от авиационното минало и приветства присъстващите за празника.

С изключителен интерес беше посрещнато виртуалното пъруване от София ( с поздравление от г-н Хесус Кабайеро – главен изпълнителен директор на Соф Кънект – Летище София) до Бургас ( с поздравление от г-н Васил Атанасов – директор на Летище Бургас), което предизвика аплодисментите на присъстващите, а в началото на тържеството – беше прожектиран архивен филм за полет по редовни линии София- Бургас от 1947 г. и за първи път бяха показани кадри от пристигането и посрещането на самолета в Бургас.

Тържеството завърши с концерт на Камерен оркестър Класика – Трио – Румяна Петрова ( флейта), Естер Шишкова ( виола) и Боян Цонев ( виолончело) и малкия носител на първа награда в Група 2А в конкурса ВИВА ВАЙОЛИН Виктор Пенчев – (цигулка)
Тържеството завърши на чаша вино и приятни спомени за ветераните.