Приходите на авиокомпаниите ще намалеят с 50% през 2011 г.

07.03.2011 , Econ.bg

Организацията ревизира към понижение последните си прогнози за приходите за годината на 8.6 милиарда долара. Международната асоциация за въздушен транспорт (ИАТА) съобщи, че приходите в сектора ще намалеят наполовина през 2011 г. спрямо 2010 г. заради увеличаването на цената на петрола, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС.

Организацията ревизира към понижение последните си прогнози за приходите за годината на 8.6 милиарда долара (6.22 милиарда евро) спрямо 9.1 милиарда долара, прогнозирани през декември.

Новата цифра отговаря на намаляването с 46% на чистите приходи спрямо 16-те милиарда долара, които секторът постигна през 2010 г., съобщи асоциацията, представляваща близо 230 авиокомпании, осигуряващи 93% от търговския трафик.

„Най-голямата промяна в прогнозите ни е свързана с цената на петрола“, обясни генералният директор на асоциацията, базирана в Женева Джовани Бисигнани.

„Приходите ще намалеят наполовина спрямо миналата година“, заяви той и допълни, че разходите на авиокомпаниите за гориво ще достигнат 166 милиарда долара при оборот от 594 милиарда долара (430 милиарда евро).

Правителството разшири кръга на бенефициентите по Оперативна програма „Техническа помощ“. За изграждането на националната мрежа от областни информационни центрове за кохезионната политика ще се признават разходи освен на общините, на чиято територия са административните центрове, така и на техните партньори, когато разходите им са допустими според критериите за избор на операции, одобрени от Комитета за наблюдение на оперативната програма. Това условие е необходимо за успешното изграждане и функциониране на 27-те областни информационни центъра.

Партньорство е възможно да се осъществява с организации, които са приемни структури на офиси от информационната мрежа „Европа директно“, с други общини, с областни администрации и с НПО с опит в предоставянето на информация за европейските политики.

Промените в постановлението прецизират нормативната уредба по отношение отпускането на безвъзмездна финансова помощ по оперативната програма и условията за верифицирането на разходи по одобрените проекти, съобщава пресслужбата на кабинета.