Списанието на „България Ер“ ще се чете и на земята

08.03.2011 , Пари – 23 стр.

Медийната група Bulgaria On Air подготвя и телевизия с бизнес насоченост

От първи април специализираното бордно списание на националния авиопревозвач „България Ер“ – Bulgaria On Air The Inflight Magazine, ще излезе на пазара. Това съобщиха за в. „Пари“ издателите на списанието.

Разновидността му за земята ще се нарича The Business Magazine и ще се разпространява във вестникарските павилиони в големите молове и хотели. Подобно на The Inflight Magazine Bulgaria On Air също ще е двуезично – на български и английски. Новото издание ще бъде с насоченост бизнес, икономика и лайфстайл. Според издателите му то е едно от най-четените бизнес списания, тъй като потенциалната му аудитория на борда на самолетите на „България Ер“ е около 110 хил.души. Толкова хора средно месечно летят с българската авиокомпания. Ниша на пазара Според Виктория Миткова, изпълнителен директор на медийната група B ulgaria On Air, решението за реализирането на „наземна“ версия на списанието е било взето заради големия интерес от страна на читателите. „Много от пътниците на авиокомпанията, които не летят всеки месец с нея, ни търсят и питат откъде биха могли да се сдобият със списанието“, коментира Миткова.

„Решихме да направим The B usiness Magazine, защото смятаме, че медийният пазар у нас има нужда от подобно издание, което да акцентира върху сериозните икономически анализи и позитивния поглед върху възможностите за правене на бизнес в България“, допълва още тя. Профил – бизнесмен

Повечето бордни списания на авиокомпании са фокусирани върху пътешествията и лайфстайла. Тази тематика присъства и в Bulgaria On Air, но не е основна. Според главния редактор на списанието Константин Томов това е съвсем логично с оглед на аудиторията. „Нашите читатели са преобладаващо хора с добри финансови възможности, но с малко свободно време, които имат ограничена възможност да следят дневните медии“, обяснява Томов. Около 40% от тях пътуват с „България Ер“ с цел бизнес, сочи проучване, изготвено за „България Ер“ от агенция „Прагматика“. Това са собственици на фирми или мениджъри на средно и високо ниво. „Над половината ни читатели са с доходи над средните или много над средните“, допълва главният редактор на списанието. The Business Magazine ще излиза на пазара на 1-во число всеки месец. Успоредно с това медийната група Bulgaria On Air подготвя и едноименна телевизия с бизнес насоченост, която ще стартира най-вероятно в началото на лятото.