Защо падат полети до Пловдив, негодува общината

14.11.2012 , в. Твоят ден, стр.3, Пловдив, Пазарджик, Смолян | Радко ПАУНОВ

Сблъсък между общината и ръководството на летище Пловдив предизвика закриването на поредната авиолиния до Франкфурт. Последният полет беше на 4 ноември. Миналата година нискотарифната „Райън ер“ прекрати редовните си полети и до Милано.
„Трябва спешна промяна в политиката на ръководене на летището“, заяви зам.-кметът по туризма Стефан Стоянов.

Той припомни, че пловдивската община осигурява най-големия финансов ресурс за фонда на летището. „Отделихме близо 700 000 лева за разкриване на нови авиолинии, а такива няма“, категоричен е той.

От градската управа припомниха, че преговорите с „Райън ер“ са били водени от тогавашния областен управител Иван Тотев, който докарал нискотарифната компания. А шефът на аеропорта по това време твърдял, че разкриването на редовни полети от Пловдив ще послужи като реклама за привличане на съседни общини към фонда за подпомагане на летището.

През последните 2 г. Ангелов всеки месец се хвали по местните медии, че разкрива линии до нови дестинации, а такива всъщност няма, негодуват от общината. Според тях освен сладки приказки не се забелязвал никакъв напредък.

Директорът за 2 г. не успял да осигури постоянен транспорт от Пловдив до аеропорта за удобство на пътниците. Не създал достатъчно контакти и с кметовете от региона. Вместо това обиколил почти всички европейски столици, както и Абу Даби, обяснявайки, че работи за нови дестинации. Резултат обаче нямало.

Ангелов се опитвал последните месеци да оправдае своите неуспехи с фонда, чийто председател е пловдивският кмет Иван Тотев.
„Никой не е казал, че всяка нова линия трябва да се плаща от фонда. Има още какво да се желае“, заяви Тотев.

„Това е все едно да обвиняваш сам себе си“, отвърна директорът на летището Дойчин Ангелов. Според него имало заблуда и мъгла. „Има си фонд с управителен съвет и той решава как се разпределят средствата. Летището е с функции на консултант, ако бъде питано“, допълни директорът. Той уточни, че от „Райън ер“ са обещали напролет да подновят полетите от Пловдив до Франкфурт. Наскоро транспортното министерство му подновило договора за още 3 г.